20070921

inbox

Ονομάζομαι Άγγελος Σπάρταλης και είμαι πάρα πολύ καλά γιατί ζω στην Κρήτη.

Συμμετέχω με τους συνεργάτες μου με μία Ψηφιακή ταινία 8min, την «ΕΡΑΤΩ», στο DIGI 2007 του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Έμαθα από ένα e-mail ότι η ταινία μας επιλέχτηκε για το πρόγραμμα DIGI του φεστιβάλ. Χάρηκα. Θυμάμαι το μακρινό 1993 στο Χαλάνδρι, πόσο πολύ είχα θαυμάσει ένα φίλο μου -τον Πάνο Μπουρνιά- όταν έμαθα ότι συμμετείχε με ταινία στη Δράμα! Σήμερα Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 16:00, ήταν στο πρόγραμμα να παιχτεί η ταινία μας στο Ωδείο, μάλλον θα παίχτηκε. Δεν έλαβα ποτέ ένα δεύτερο mail, ένα τηλέφωνο, κάτι που να λέει: ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ!, ελάτε να πιούμε ένα καφέ, να πούμε από κοντά ή από μακριά μια κουβέντα ή κάτι τέτοιο… (δε μιλάω για «φιλοξενίες», μιλάω για ενδιαφέρον και επικοινωνία).

Η Δράμα φέτος για πρώτη φορά και με τουλάχιστον 10 χρόνια καθυστέρηση, έστησε ένα τμήμα ελληνικών Ψηφιακών ταινιών με σκοπό όχι να προβάλει τις ταινίες αυτές και να μιλήσει με τους δημιουργούς τους, αλλά αντίθετα, να τις απαξιώσει και αυτές και αυτούς (είναι αλήθεια ότι εντελώς αντίθετα με την Δράμα, στο DigitalWave του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τα ψηφιακά είχαν την τιμητική τους, τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις).

-«Γιατί όχι φιλμ?»
-«Γιατί σας βαρεθήκαμε, γι αυτό!»

(ακολουθεί απόσπασμα από το 1ο δελτίο τύπου του Φεστιβάλ ταινιών μ.μ. της Δράμας, θα το βρείτε online στο: http://www.dramafilmfestival.gr/30th/el/press.php?id=1)

"Με την χθεσινή συνέντευξη τύπου μπήκε για τα καλά στους συνήθεις φεστιβαλικούς ρυθμούς των φθινοπώρων της η Δράμα. Ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Φεστιβάλ Θωμάς Μαργαρίτης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα του φεστιβάλ, τις παράλληλες δραστηριότητες, τη διεύρυνση των οριζόντων και των δραστηριοτήτων του. […]… Παρούσα ήταν επίσης και η κυρία Βασιλική Πλεμένου, που μίλησε εκ μέρους της Kodak, με αφορμή το εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και Τετάρτη υπό τον τίτλο «Γιατί φιλμ;». Δίπλα της βρισκόταν ο Ράνταλ Τακ, Αμερικανός κινηματογραφιστής που θα «διδάξει» την τέχνη του φιλμ στους τυχερούς που θα παρευρεθούν στο εν λόγω εργαστήριο, αν και ο ίδιος δήλωσε πως κάτι τέτοιο δύσκολα διδάσκεται μέσα σε δύο ώρες, λίγο πριν αναφωνήσει πως… «Το φιλμ όχι απλώς δεν πέθανε αλλά είναι ακόμη στο παιχνίδι»! …[…]"

Εσείς δεν έχετε να αναφωνήσετε τίποτα με όλες αυτές τις ασυναρτησίες? Δεν σας μοιάζει σαν μια κραυγή πολυεθνικής που σπρώχνει στοκ σε Μπανανία? Τι θέλει να πει η Kodak που είναι και χορηγός του φεστιβάλ? Ότι δεν θα καταργηθεί το φιλμ ποτέ? Έχετε στο σπίτι σας αναλογικό κασετόφωνο, ξέρετε, οι 60άρες και οι 90άρες κασέτες που λέγαμε…!?

Είναι δυνατόν -...σε διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους!!- αντί να γίνεται θέμα και λόγος για τις νέες τεχνολογίες να μιλάμε ακόμα για το πτώμα του φιλμ? Πόσους "Αγγελόπουλους" ακόμα θα αντέξει επιτέλους το Υπουργείο Πολιτισμού?

Μήπως εννοεί η KODAK ότι πρέπει να συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αναλογικά μέσα? Ότι καλά κάνουν οι Έλληνες τεχνικοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί και αιθουσάρχες που παραμένουν άσχετοι με τα ψηφιακά? Ότι είναι σωστό που οι Κάνες και το Βερολίνο δέχονται ψηφιακά αλλά η Θεσσαλονίκη και η Δράμα όχι !!!??? (δεν εννοώ σε τμήματα με ειδικές ανάγκες -όπως DigitalWave ή DIGI ή όπως αλλιώς θέλετε- μιλάω για τα επίσημα τμήματα).

Τι θέλει να πει τελικά η Kodak και γιατί το λέει με τηλεβόα στη Δράμα? Ποιος χρηματοδοτεί τελικά το φεστιβάλ, το κράτος (και βία) ή η Kodak?

..........................

..........................

Συμμετέχω με τους συνεργάτες μου στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Έμαθα από ένα e-mail ότι η ταινία μας επιλέχτηκε για το πρόγραμμα. Χάρηκα.

..........................

..........................

Ονομάζομαι Άγγελος (όχι Αγγελόπουλος) Σπάρταλης και είμαι πάρα πολύ καλά γιατί ζω στην Κρήτη.


21 ΣΕΠ 2007, 03:49 τα χαράματα
(Παρακαλώ οι συνάδελφοι προωθήστε το μήνυμα. Thanx!)




--------------------------------------------------------------------------------

Labels:

2 Comments:

Blogger november said...

Συγχαρητήρια (και καλή επιτυχία!)

21/09/2007, 23:29  
Blogger ιακωβος said...

θα τα μεταφερω...

;)

22/09/2007, 10:41  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home